Bouw vanuit je eigen regio mee met samenwerken aan zorg voor zingeving thuis!

24 april 2024 - Oproep voor het vormen van een regionale hub voor het samenwerken aan zorg voor zingeving in de thuissituatie.

Vanuit het overbruggingsjaar van de Kenniswerkplaats nodigen we regionale samenwerkingsverbanden graag uit om deel te nemen aan de ontwikkeling van een regionale hub voor zingeving. Deze hub fungeert als een knooppunt voor samenwerking, kennisuitwisseling en innovatie op het gebied van zingeving, met als doel geestelijke verzorging (GV) thuis en zorg voor zingeving (ZvZ) thuis te versterken en te verbeteren. We zoeken professionals die in de periode juni t/m december 2024 een aantal maanden gezamenlijk aan de slag gaan om de samenwerking in de eigen regio op het gebied van zingeving tussen verschillende sectoren te versterken, te verbreden, te verstevigen.

Achtergrond

Rondom Centra voor Levensvragen vinden verschillende kennisactiviteiten plaats over Geestelijke Verzorging Thuis en/of Zorg voor Zingeving Thuis, gericht op samenwerking tussen geestelijk verzorgers, eerstelijns zorgprofessionals, sociaal werkers en vrijwilligers én de samenwerking tussen onderwijs-praktijk-onderzoek. Bijvoorbeeld via leernetwerken en brancheprojecten vanuit de Kenniswerkplaats, en ook daarbuiten: bijvoorbeeld in de VIMP-projecten die voortkomen uit de actieonderzoeken en PLOEG

Doel

Om bestaande netwerken en samenwerkingen duurzaam uit te breiden en te versterken, worden in 2024 mogelijkheden verkend om regionale hubs te ontwikkelen gericht op zorg voor zingeving in de thuissituatie. Het is de bedoeling dat er wordt toegewerkt naar een concreet resultaat in 2024.

Een onderzoeker zal gedurende het proces van het vormen van een regionale hub meelopen/aansluiten bij bijeenkomsten om het proces te volgen. Het doel hiervan is om inzicht te verkrijgen in de randvoorwaarden voor samenwerking, verduurzaming en opschaling van een regionale hub.

Criteria

De criteria voor het vormen van een regionale hub zijn:

  1. De regionale hub bouwt voort op bestaande activiteiten gericht op zingeving: de regionale hub dient voort te bouwen op de activiteiten binnen de Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging Thuis of daarbuiten (bijvoorbeeld actieonderzoeken of andere samenwerkingen).
  2. Doel: De samenwerking en activiteiten binnen de regionale hub dienen zich te richten op (het inventariseren van) een duurzame samenwerking binnen de zorg voor zingeving en eventueel hoe deze opgeschaald kan worden. 
  3. Een regionale hub bevat tenminste:
    • Eén Centrum voor Levensvragen (CvL).
    • Eén organisatie uit het sociaal domein.
    • Eén organisatie uit de eerstelijnszorg.
    • Samenwerking met een of meerdere gemeenten een pré.
  4. Twee kartrekkers: een projectleider op organisatorisch niveau (bijvoorbeeld een coördinator van het CvL) en een projectleider op inhoudelijk niveau (bijvoorbeeld geestelijk verzorger, huisarts, ...) nemen het voortouw bij de organisatie van de regionale hub. Uit eerdere samenwerkingen, netwerken en uit onderzoek leren we namelijk dat een dergelijk duo positief bijdraagt aan de samenwerking.
  5. Toewerken naar concrete resultaten: de regionale hub bepaalt zelf waartoe de samenwerking moet leiden. Echter, de regionale hub dient wel toe te werken naar een concreet (eind)resultaat, zoals het organiseren van een bijeenkomst, symposium, regionaal kennisfestival, of het ontwikkelen van een boek of handleiding die toegankelijk is voor de praktijk. Dit dient eind 2024 gerealiseerd te zijn.
  6. Betrokkenheid van kennisinstelling: een kennisinstelling dient betrokken te zijn bij de activiteiten van de regionale hub.

Begroting

Er is ruimte voor deelname van vijf regionale hubs. Voor elk regionale hub is een bedrag van 10.000 euro beschikbaar. De organisatie van één van de kartrekkers ontvangt het budget en is verantwoordelijk voor de verdeling van de gelden over de partners binnen de regionale hub en de verantwoording van de gemaakte kosten.

Plan van aanpak

Bekijk hier het format voor het plan van aanpak. Bezoek ook de kennisbank en filter bij thema op 'samenwerken'. Dan vind je 12 publicaties, artikelen en tools die mogelijk behulpzaam zijn bij het opstellen van jullie plan.

Twijfel je of jullie idee past, of heb je vragen, neem dan vooral contact op via onderstaand e-mailadres. 

Procedure

19 mei: deadline indienen plan van aanpak via info@kenniswerkplaatszingeving.nl

week 20 mei: toets op bovenstaande criteria

uiterlijk 1 juli: start regionale hub

uiterlijk 31 december: afronden van activiteiten

Wanneer er meer dan vijf plannen worden ingediend die voldoen aan de criteria, wordt een selectie gemaakt op basis van spreiding in regio, thematiek, doelgroep en opschaalbaarheid. In de week van 20 mei vindt de definitieve selectie door de werkgroep kennisinfrastructuur plaats. Zo snel mogelijk daarna ontvangen alle indieners een reactie op hun plan van aanpak.

Voor vragen of meer informatie, mail naar info@kenniswerkplaatszingeving.nl.

 

Contactgegevens

Wil je meer weten of heb je een opmerking?
Neem contact met ons op via:

info@kenniswerkplaatszingeving.nl

 

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: