Leernetwerk Hoop in spirituele zorg voor mensen met een chronische aandoening thuis 

Aandacht voor hoop kan een rol spelen in het signaleren van zingevingsvragen bij patiënten met een chronische aandoening. Als er een doorverwijzing plaatsvindt naar een geestelijk verzorger, hoe kan hij/zij dan vanuit hoop een goede begeleiding geven van de zingevingsvragen?

Looptijd leernetwerk: oktober 2021 t/m eind 2023

Doel

Aandacht voor hoop kan een rol spelen in het signaleren van zingevingsvragen bij patiënten met een chronische aandoening. Als er een doorverwijzing plaatsvindt naar een geestelijk verzorger, hoe kan hij/zij dan vanuit hoop een goede begeleiding geven van de zingevingsvragen? Hoop omvat zowel positieve kanten (‘hoop doet leven’), als negatieve kanten: wanhoop, hopeloosheid, angst en grote onzekerheid.

Het onderzoek van het leernetwerk wil verhelderen hoe geestelijk verzorgers huisartsen kunnen trainen in het signaleren en bespreken van hoop met hun patiënten met een chronische aandoening.

Een tweede vraag die centraal staat: hoe kan aandacht voor hoop huisartsen helpen bij het signaleren van behoefte aan het bespreken van zingeving bij patiënten met een chronische aandoening?

Doelgroep

Mensen met een chronische psychische en/of lichamelijke aandoening.

Regio

Het onderzoek vond plaats in Noord-Holland.

Uitkomsten

Deelnemers en contact

Het leernetwerk bestond uit geestelijk verzorgers en Centrum voor Levensvragen (Questio), huisartsen en huisarts-opleiders, onderzoekers en een cliënt.

Contact via Erik Olsman, hoogleraar Geestelijke Verzorging aan de PThU

Contactgegevens

Wil je meer weten of heb je een opmerking?
Neem contact met ons op via:

info@kenniswerkplaatszingeving.nl

 

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: