Nederland is levensbeschouwelijk steeds diverser van samenstelling. Daarnaast hebben veel mensen geen taal meer voor hun zinervaringen. Wat betekent ‘aansluiten bij de ander’ dan voor een geestelijk verzorger? Diversiteit en interreligieuze geestelijke verzorging: leren om het samen te doen. Interview door Karin Seijdell met Paul van Loenen en Koos Scholtens. Paul is geestelijk verzorger en is betrokken bij het leernetwerk als onderzoeksmedewerker. Hij werkt daarin samen met onder andere ervaringsdeskundige Koos Scholtens. Karin spreekt hen over hun enthousiasme voor het leernetwerk over diversiteit en interreligieuze geestelijke verzorging.
Op maandag 19 juni was het symposium van de VGVZ, Vereniging van Geestelijk VerZorgers in Nederland, in samenwerking met de Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging: "Geestelijke Verzorging in beweging, wandel je mee?" Bekijk hier een impressie.
Deze oproep is inmiddels afgesloten. Dank voor de reacties!
Wat is belangrijk in toekomstig onderzoek binnen geestelijke verzorging in de thuissituatie (GV Thuis)? Vul de vragenlijst in.
Hoe kunnen geestelijk verzorgers in de eerste lijn bijdragen aan de multidisciplinaire zorg voor mensen met morele verwonding? We spreken hierover met maatschappelijk werker Wietse Verhaar en ervaringsdeskundige Sebastian Oegema die beiden deelnemen aan het leernetwerk Morele verwonding.
"Geestelijke verzorging in het sociaal domein zorgt voor een heel andere dynamiek. Dat kan heel waardevol zijn voor alle professionals en voor alle cliënten. Daar zit mijn drive." Per 1 oktober is Veronique Vaarten toegevoegd aan het kernteam van de Kenniswerkplaats. Afgelopen jaar maakte zij al deel uit van de werkgroep interprofessionele samenwerking. Haar welzijnsorganisatie was de eerste welzijnsorganisatie met een geestelijk verzorger in dienst.
Op 30 september 2022 ontmoetten onderzoekers, geestelijk verzorgers en professionals uit zorg en welzijn elkaar op het Kennisfestival Aandacht voor Betekenis. Geestelijke verzorging en zorg voor zingeving in de thuissituatie wordt steeds meer onderzocht. Het Kennisfestival vormde de afronding van de drie PLOEG-onderzoeken en zeven actieonderzoeken, de kick-off voor de uitbreiding van de Kenniswerkplaats en markeerde de groeiende aandacht voor onderzoek naar geestelijke verzorging thuis en zorg voor zingeving in de thuissituatie.
Op zoek naar handvatten voor zorg voor zingeving, in te zetten in jouw praktijk? Tijdens het Kennisfestival Aandacht voor Betekenis is de Kennisbank gelanceerd! Het doel van de kennisbank is om toegankelijk en gebruiksvriendelijk kennis beschikbaar te maken over geestelijke verzorging en zorg voor zingeving thuis. Denk bijvoorbeeld aan onderwijsmaterialen, beschrijvingen van werkwijzen, artikelen en instrumenten.
De werkgroep 'onderzoek naar GV Thuis' is op zoek naar mensen die willen vertellen over hoe zij de begeleiding van de geestelijke verzorger thuis hebben beleefd. Het is belangrijk dat het contact met de geestelijk verzorger is afgerond. De werkgroep doet onderzoek naar de doelen, behoeften, werkwijzen en uitkomsten van geestelijke verzorging in de thuissituatie.
Nieuwe projecten, meer leernetwerken en overkoepelend onderzoek: de Kenniswerkplaats breidt uit!
Per 1 oktober verbreedt de Kenniswerkplaats samen met huidige en nieuwe partners naar zorg voor zingeving in eerstelijns zorg en sociaal domein. Vanaf 1 oktober 2022 starten zes nieuwe leernetwerken, rond thema’s zoals de zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers en de zorg voor zingeving voor mensen met een migratieachtergrond. De zeven nieuwe projecten zijn gericht op (door-)ontwikkeling van expertise op het gebied van zingeving in zorg en welzijn, van onder andere huisarts, verpleegkundige en sociaal werker.
Vind jij als professional in de eerste lijn / thuissituatie ook dat het vanzelfsprekend moet zijn dat er in het uitvoeren van jouw vak aandacht is voor levensvragen? Maar dat het soms lijkt alsof je de enige bent die dat vindt? Of wil je datgene wat in je eigen team of netwerk goed gaat, verder verspreiden in je eigen organisatie of de regio? Word lid van de voorlopersgroep van ambassadeurs Zorg voor Zingeving en bouw mee aan het ambassadeursprogramma Zorg voor Zingeving.
In mei 2022 was de 17e conferentie van het European Network of Health Care Chaplaincy, de ENHCC. Deze tweejaarlijkse conferentie vond dit jaar plaats bij de Orthodox Academy op Kreta. Er was een grote delegatie vanuit Nederland, waaronder enkele deelnemers aan de Kenniswerkplaats en Leernetwerken. Gaby Jacobs blikt terug.
In de huidige Kenniswerkplaats ligt de focus primair op Geestelijke Verzorging thuis. Op basis van een subsidieoproep op uitnodiging is in april 2022 een aanvraag ingediend om de kennisinfrastructuur te verbreden naar Zorg voor Zingeving thuis. Wanneer de aanvraag wordt gehonoreerd, starten vanaf 1 oktober 2022 nieuwe leernetwerken, met nieuwe doelgroepen en thematieken, en zeven brancheprojecten, gericht op (door-)ontwikkeling van expertise op het gebied van zingeving in zorg en welzijn.
mei 2022
Op donderdag 12 mei 2022 heeft Bart Cusveller (hogeschool Viaa) zijn lectorale rede uitgesproken: “Waar visie ontbreekt verkwijnt het vak. Aandacht gevraagd voor zingeving in de zorg”. Bekijk de rede en de installatie als lector hier terug. Bart is voorzitter van het leernetwerk verbindend werken tussen geestelijke verzorging en zorg thuis.
mei 2022
De ontwikkelingen rondom zingeving en geestelijke verzorging in de thuissituatie gaan snel. ZonMw heeft een overzicht gemaakt met de diverse initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van zingeving en geestelijke verzorging in de thuissituatie van Nederland. In de overview wordt duidelijk welke projecten en initiatieven binnen praktijk, onderwijs en onderzoek er zijn, hoe het landelijk project GV Thuis eruit ziet en welke organisaties er bij betrokken zijn. Bekijk het hier.
Andere publicaties van ZonMw over het programma Zingeving en Geestelijke Verzorging, zoals de tussenevaluatie en het signalement ‘Zingeving in zorg: de mens centraal’, zijn hier te vinden.
Wil je meer weten of heb je een opmerking?
Neem contact met ons op via: